November 17, 2009

Cubit-cubitan

Dah lama dok dlm draft, so arini aku publish jek. hehe!!!

Penah tengok tak muvi ni. Uishhhh, aku minat gler cite ni dulu. Sedih gler... Ni cite lama ni, masa aku tgk cite ni, aku skolah rendah rasanye. Tajuk cite ni "Cubit-cubitan". Die cite muzikal.

Dulu2 masa aku kecik2, maklang aku memang kaki sewa video tape. hehe!! So aku la peneman setia dia tengok hampir semua video yg dia sewa. Maklang aku ni adik mak aku. Dia memang tinggal dengan mak aku lepas je nenek aku meninggal. Sampai sekarang ni pun nak gak buat rumah sebelah rumah mak aku. Memang dah takleh berenggang agaknye. Sekarang ni pun kalo nakgi memane, dierg mesti nakgi sesame. Nak buat papepun mesti nak buat sesame gak. haihhh!! Tapi aku suke tengok dierg, at least mak aku takde la bosan kalo anak2 takde. Eh, lari topik lak. hehe!!

Kita sambung balik pasal cite "cubit-cubitan" ni. Aku cite ikut ape yang aku masih ingat je k. Ade gak aku try cari muvi ni nak donlod tp tak jumpe la. huhu!!

Cite ni mengisahkan sebuah keluarga yang terdiri daripada sepasang suami isteri dan sepasang anak. Yang sulung pompuan, yang bongsu lelaki. Satu ari, ayah dierg dapat tawaran untuk naik pangkat dan kena pindah ke ibukota. So si ayah ni pegi la dulu. Tak lama lepas tu, isteri dan anak2 die pun menyusul la. Sampai jek kat umah ayah die, skali tengok pompuan lain yang bukak pintu. Rupanya tu isteri baru ayah die. Yang si ayah ni bleh plak buat2 tak kenal anak bini sendri. Pastu dierg ni pun sampai la ke area rumah setinggan sbb dah kena halau kan. So nak cari tempat berteduh la. Pastu mak dierg ni sakit lak. Nak beli ubat takde duit. So Dierg 2 beradik tu pun pegi la balik umah bapak dierg ni sebab nak mintak bantuan nak beli ubat. Tp bapak dierg ni sgt2 kurang ajar, siap lepaskan anjing lagi untuk halau anak2 sendri (*part ni serius geram gler). Pastu terpaksa la 2 beradik ni menyanyi kat jalanan untuk cari duit.
Balik jek rumah dierg pas dh beli ubat, skali umah setinggan yg dierg tumpang tu terbakar lak. Pastu jumpe lak mayat dalam rumah tu. So dierg ingt tu la mak dierg dan dierg assume mak dierg dah meninggal. (*sedih wooo part ni...sob..sob..)
Then ade la sorang pakcik ni baik ati bela dierg. Rupa-rupanye mak dierg tak meninggal pun. Panjang lagi ni cite die. Kita pendekkan je ek.
Pastu mak dierang jd penyanyi terkenal, then dapat la jumpe balik anak2 die. Manakala si bapak ni dh jatuh miskin. Yela, bini muda dah kikis harta abes kan. Pastu die pun menyesal n cari balik anak bini die. So setelah ade adegan pujuk memujuk, rayu merayu, so dierg pun baik la balik dan bersatu la balik sebagai sebuah keluarga. Then hepi ending......Macam tu la cite die.

Lagu2 dalam cite ni lagu dangdut. So aku pun terminat la dangdut sebab cite ni. haha!! Eh, actually aku layan je pape jenis lagu pun. Asalkan sedap n telinga aku tahan nak dengar..:p

Kat bawah ni, aku tunjuk lagu2 yg ade dalam muvi ni. Aku plg ske lagu zakiah2 tu. hehe!! Tpkan lagu tema filem ni iaitu lagu "cubit-cubitan" aku tak jumpe la plak.

So enjoy.....






later~

3 comments:

iAmMojo said...

amacam, seroja dangdut mau?

Little Dazz said...

cehh... seroja dangdut dh bankrap la..haha!!!

eone said...

I was around tha sama aged as those kids in tha movie whn i first watched them...It made a big impact in my life in some way or another.

Been looking for this movie since the year i recalled bout it but so far no luck to it. These clips u uploads floods me wif memories of tha movie.

I had even asked my friend in Indo bout it but none could bring me any gud news reasons as it is a very old movie...haiz...

Thanxx for uploading thou...my search will continue... :>